Genialna alternatywa dla tradycyjnego pesto bazyliowego z parmezanem. Dla tych, którzy lubią rukolę - szał...
Jeśli kupiliście kiedyś tę sałatę i po paru dniach już nie nadawała się do zjedzenia, to ten sos do makaronu jest po prostu genialny!
sałata rukola
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka orzeszków pinoli (pinii), ew. mogą być też pistacje lub słonecznik
oliwa z oliwek, ok. 100-150 ml
Przygotowanie:
Rukolę zmielić dokładnie w malakserze/ blenderze z resztą składników. Idealny jednak wydaje się tradycyjny moździerz.
Wskazówki i uwagi:
W razie braku orzeszków pinoli można użyć pistacji bądź słonecznika. Jeśli pesto nie będzie poddawane obróbce cieplnej warto użyć oliwy extra vergine - różnica w smaku jest ogromna.
Nadesłał(a) Klaudiusz,
dnia: 2008-02-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.