puszka.pl - pysznie!

Babeczki (mufinki) bananowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 9-10 babeczek

3-4 dojrzałe banany
3/4 szklanki cukru (białego, brązowego lub trzcinowego)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy/ oleju

wierzch #1: cynamonowa kruszonka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka margaryny

wierzch #2: polewa czekoladowa
pół kostki wegańskiej margaryny (w wersji laktowegetariańskiej można wykorzystać masło)
1 szklanka cukru
2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

1. Banany z cukrem zmiksować na papkę.
2. Dodać do papki mąkę, sodę, proszek, sól, oliwę, zmiksować.
3. Wlać do foremek wyłożonych bibułką.
4. Jeśli zdecydowaliśmy się na wierzch #1: wymieszać cukier, mąkę, cynamon z margaryną aż powstanie mokro-krucha posypka, ułożyć na wierzch babeczek.
5. Piec 20-25 min. w 200 st. C.
6. Zamiast posypki cynamonowej można polać babeczki po upieczeniu czekoladą (margarynę roztopić z cukrem i gorzkim kakao).

Wskazówki i uwagi:

Do babeczek można dodać wiórki kokosowe lub bakalie (co kto lubi :-)
Nadesłał(a) kamilenko, dnia: Apr 19, 2008
Źródło/autor przepisu: http://allrecipes.com

Twoje zapiski: