2 ziemniaki
4 kotlety sojowe "minutki"
bulion warzywny lub sos sojowy i inne przyprawy do przyrządzenia kotletów
pomidor
szczypiorek lub dymka
ćwiartka czerwonej cebuli (zwykła też może być)
ogórek kiszony
puszka fasolki (białej, czerwonej albo mieszanki)
kilka łyżek oliwy
sok z cytryny
łyżka musztardy
sól
pieprz
chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy (w ten sposób jest szybciej).
Kotlety gotujemy w rosołku warzywnym albo w tym co lubimy. Jak zmiękną, kroimy w kostkę.
Obieramy i kroimy pomidora, siekamy dymkę i cebulę, ogórka kroimy w drobniutka kosteczkę. Odsączamy i płuczemy fasolkę (zalewa to szatan).
Mieszamy to wszystko i zalewamy mieszanką oliwy, soku cytrynowego, musztardy, soli i pieprzu; możemy posiekać i dodać troszkę chilli.
Dodajemy ugotowane ziemniaki i spożywamy na ciepło bądź czekamy aż ostygnie.
Wskazówki i uwagi:
Ziemniaki mogą się zamieniać w puree - mnie to nie przeszkadza, ale jeśli ktoś nie lubi, to niech miesza delikatnie bądź gotuje w całości i potem kroi.
Nadesłał(a) aleksandra,
dnia: 2009-05-15 13:15:49.592
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.