Zupa z rzodkiewek z ziemniakami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
2 pęczki rzodkiewek
3-4 ziemniaki
1,5 l wywaru z warzyw
2 cebule
2-3 łyżki oleju
łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do zup
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Rzodkiewki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. W połowie gotowania dodać rzodkiewki.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwilę podgotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Twoje zapiski: