kasza jęczmienna
ziemniaki
włoszczyzna
szpinak (może być mrożony)
przyprawy (wg uznania: sól, pieprz, zioła lub gotowa kostka bulionowa)
olej
zieleninka
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać (ilość kaszy i pozostałych składników zależy od tego, jak dużo chcemy zrobić zupy i jak gęstej). Obrać i pokroić ziemniaki oraz włoszczyznę.
Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, dodać trochę oleju oraz soli/ pieprzu, gotować (ma sobie spokojnie bulgotać). Gdy całość będzie niemal miękka, dorzucić szpinak (1 opak. 200 g starcza spokojnie na 5-litrowy garnek). Doprawić, czym kto lubi i pogotować jeszcze chwilę. Posypać zieleniną (wg mnie najlepiej komponuje się natka, ale to już rzecz gustu :) Gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Wariacja nt. krupniku. Odpowiednio doprawiona będzie smakować nawet tym, co nie lubią szpinaku (sama jestem żywym dowodem :) Świetna zupa na chłodne dni. Mój mąż nie-wege nawet nie zwrócił uwagi, że zero mięsa. Wręcz przeciwnie - pełen zachwyt!