puszka.pl - pysznie!

Burgery orzechowo-sojowe

Pyszne na ciepło jak i na zimno.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: na 12 burgerów

1 jajko
1 cebula
400 g soi w zalewie pomidorowej
350 g ugotowanego ryżu
150 g bułki tartej
2 łyżki masła orzechowego z kawałeczkami orzechów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mieszanych ziół
1/2 łyżeczki soli

75 g bułki tartej do obtaczania
1,5 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Jajko i pokrojoną cebulę zmiksować. Soję dodać do cebuli i grubo zmiksować. Całość wymieszać z ryżem, bułką tartą, masłem orzechowym, przecierem, ziołami i solą.

Uformować 12 burgerów i obtoczyć w bułce. Rozgrzać na patelni olej, smażyć burgery na złoto-brązowo.
Nadesłał(a) rzyna, dnia: 2007-11-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Sensationelle Soja - Rezepte, Ann Wilson

Twoje zapiski: