puszka.pl - pysznie!

Kalafior chrupiący z sosem grzybowo-czosnkowo-śmietanowym, pycha!

Zamiast pieczarek do potrawy moża użyć kurek, też naprawdę pysznie to wychodzi :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

kalafior,
oliwa z oliwek bądź olej

sos:
200 ml słodkiej śmietanki,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
pieczarki,
trochę masła - powiedzmy łyżka
pieprz i sól

Przygotowanie:

Kalafora dzielimy na średniej wielkości różyczki, na paltelni podgrzewamy olej.
Do garnka wrzucamy masło, jak się rozpuści dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucamy pokrojone grzybki, od razu solimy i dodajemy pieprzu, dolewamy śmietanki i zostawiamy na ogniu na ok. 15 min, aż sos zgęstnieje.

Wskazówki i uwagi:

Na talerz wykładamy najpierw sos, potem dopiero kalafiora, żeby pozostał chrupki ;)
Nadesłał(a) rudaaa, dnia: 2007-11-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: