puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka ryżowa z papryką, pomidorami i fetą


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

300 g ryżu
cebula
olej do smażenia
600 ml bulionu warzywnego
4 papryki: 2 czerwone, zielona, żółta
4 pomidory
sól
czosnek
pieprz
1 łyżka masła
300 g sera feta

Przygotowanie:

1. Cebulę obrać i pokroić. Rozgrzać 2 łyżki oleju i ją podsmażyć.
2. Dodać ryż i całość krótko podsmażyć.
3. Wlać bulion, ryż gotować ok. 20 min.
4. Pokroić papryki. Na patelni rozgrzać olej, dusić paprykę przez 5-10 minut.
5. Pomidory obrać ze skórki i pokroić, dodać do ryżu razem z papryką, doprawić do smaku.
6. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyć ryż, wierzch posypać pokrojoną w kostkę fetą, zapiekać 20-30 min. w 180°C.
Nadesłał(a) Narcyza, dnia: Nov 2, 2007
Źródło/autor przepisu: Przepis podejrzany u znajomych :)

Twoje zapiski: