puszka.pl - pysznie!

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka wbrew pozorom robi sie szybko, choć jest to naturalnie dość pracochłonne - ale późniejsza zabawa warta jest zachodu!
Nie ma się tez co obawiać, że wyjęte wróżby nie będą wyglądały estetycznie - karteczki nie nasiąkają tłuszczem, napisy się nie rozmazują i wszystko jest w porządku :)



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

Proporcje na ok. 30-35 sztuk:

30-35 dag mąki
8 dag cukru (może być cukier puder)
3 jajka
2 łyżki oleju
1/2 torebki cukru waniliowego (0,8 dag)
szczypta soli (tak tak, sól też, uwydatnia smak i słodycz ciasteczek)
kilka migdałów

Przygotowanie:

Jako że później nie będzie na to czasu, najpierw należy przygotować karteczki z wróżbami, dobrymi oczywiście :) Żeby później praca przebiegała sprawniej, dobrze jest je pozwijać w ruloniki lub poskładać.

Mąkę przesiać. Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieść na dość twarde ciasto. Następnie rozwałkować je cienko i pociąć na kwadraty. Na środku każdego z kwadratów ułożyć samego migdała lub migdała i zwiniętą karteczkę z wróżbą. Boki ciasteczek zlepić formując trójkątne piramidki. Uważać, żeby karteczki z wróżbami nie wbiły się niechcący w ciasto :) Rogi piramidek można dodatkowo jakoś wygiąć, żeby ciasteczka wyglądały bardziej oryginalnie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i piec około 20 minut w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2008-10-15 20:14:37.119
Źródło/autor przepisu: http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/chinskie-ciasteczka-z-wrozba_02.html (przepis przeniesiony z kuchareczka.blox.pl)

Twoje zapiski: