puszka.pl - pysznie!

Apetyczna zupa "nic" z budyniem

Można ją też nazwać ZUPĄ CHMURKĄ ;-) Mój tatuś ją przygotowywał, gdy byłam mała, IDEALNA DLA NIEJADKÓW!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

mleko (może być sojowe!)
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
cukier (może być też waniliowy)
1 łyżka masła
odrobina soli

Przygotowanie:

Do zimnego mleka dodajemy żółtko i budyń, dokładne mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier, sól i masło. W międzyczasie ubijamy białko, tuż przed podaniem dodajemy ubite białko do zupy i delikatnie, kilka razy mieszamy. Białko nie ma się dokładnie wymieszać z zupką, tylko zamienić zupkę w "chmurkę" ;-)

Wskazówki i uwagi:

Po zrobieniu zupy stwierdzamy, czy następnym razem dodać więcej czy mniej budyniu, w zależności od tego jaką gęstość preferujemy.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Mar 26, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: