kawałek dyni (np. 3/4 kg)
ser feta (w wer. wegańskiej tofu-feta czyli tofu sałatkowe)
papryka czerwona
2 pomidory
cebula
por
odrobina oleju do smażenia
pieprz
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Obieramy dynię, kroimy w spore kostki i odkładamy na bok. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w ósemki, cebulę i pora siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy dynię i smażymy dalej.
Na samym końcu obficie pieprzymy i dodajemy ser feta pokrojony w nieduże kosteczki, delikatnie mieszamy żeby nie rozwaliła się dynia i ser! Danie od razu podajemy na stół (posypane pietruszką).
Wskazówki i uwagi:
Dania nie trzeba solić, bo feta jest wystarczająco słona.
Jeśli pomidory są za mało kwaśne, należy dodać troszkę soku z cytryny lub kwasku.
Nadesłał(a) ~daffnia,
dnia: 2008-03-24 10:17:20.226
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.