puszka.pl - pysznie!

Apetyczna dynia z fetą i pomidorem

Danie wspaniałe kolorystycznie i smakowo. Egzotyczne połączenie dyniowej słodkości, słonej fety, pieprzności i pomidorowego kwasu. PRZEPYCHOTKA :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

kawałek dyni (np. 3/4 kg)
ser feta (w wer. wegańskiej tofu-feta czyli tofu sałatkowe)
papryka czerwona
2 pomidory
cebula
por

odrobina oleju do smażenia
pieprz
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Obieramy dynię, kroimy w spore kostki i odkładamy na bok. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w ósemki, cebulę i pora siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy dynię i smażymy dalej.

Na samym końcu obficie pieprzymy i dodajemy ser feta pokrojony w nieduże kosteczki, delikatnie mieszamy żeby nie rozwaliła się dynia i ser! Danie od razu podajemy na stół (posypane pietruszką).

Wskazówki i uwagi:

Dania nie trzeba solić, bo feta jest wystarczająco słona.
Jeśli pomidory są za mało kwaśne, należy dodać troszkę soku z cytryny lub kwasku.
Nadesłał(a) ~daffnia, dnia: Mar 24, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: