siemię lniane
nasiona sezamu
miód płynny
kakao (lub karob)
Przygotowanie:
Sezam i siemię w proporcjach 1:1 przepuścić przez młynek do kawy. Dodać ok. łyżkę płynnego miodu oraz kakao (to ostatnie w ilościach "na oko"), wszystko dokładnie ze sobą połączyć, ugnieść łyżką w naczyniu.
Można jeść od razu, choć ja wolę wstawić najpierw do zamrażalnika na ok. godzinę; wszystko "przegryzie się" z miodem i lepiej smakuje.
Wskazówki i uwagi:
Jeść można jako samodzielną przekąskę, stosować jako smarowidło np. na wafle ryżowe i chleb, czy też jako dodatek do owoców.
Jeśli ktoś chce, może zmienić proporcje sezam:siemię (niektórym przeszkadza gorzkawy posmak siemienia, wtedy dajemy więcej sezamu i mniej nasion lnu).
Można też pokombinować z dodatkiem orzechów wszelkiego rodzaju, maku (świetne źródło wapnia), owoców suszonych, dżemów itd.
Przechowujemy w zamrażalniku (to ważne, aby cenne kwasy tłuszczowe nie uległy procesowi utleniania).
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2008-04-19 20:25:10.203
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.