Potrawa słodko-ostra. Dobrze smakuje razem z chlebkami typu pita. :)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
Pucha czerwonej fasoli
Pucha białej fasoli
Pucha kukurydzy
i 1/4 puchy ananasa (najlepiej krojonego w kostkę - z czystego lenistwa, ok. 5-6 kawałków)
4 duże rzodkiewki
20 dkg sera
4 małe ogórki konserwowe
2-3 łyżki majonezu (jakby co, to zastąpić wegańskim)
sól, pieprz, przyprawy (np. bazylia, oregano)
Przygotowanie:
Wszystkie puchy (prócz ananasa) dajemy na sitko, trochę przepłukujemy wodą i czekamy aż odsiąkną. W międzyczasie kroimy w kosteczkę rzodkiewki, ogórki i ser. Wrzucamy zawartość puch i pokrojone składniki do dużej miski, dodajemy ok. 5-6 kawałków ananasa (chyba, że ktoś lubi np. słodsze :P). 2-3 łyżki majonezu, przyprawy. Mieszamy, mieszamy... smakujemy czy dobre, jak nie - dodajemy przypraw. Wstawiamy do lodówki, aby się przegryzło dajmy na to ok. 30 min. i voila!
Wskazówki i uwagi:
Ser niekoniecznie. A majonezu dajemy tyle, aby ładnie pokrył wszystkie składniki, a nie pływał w misce. Po jakimś czasie wydzieli się sok z ananasa, więc nie przerażać się sosem w misce. Życzę miłego jedzenia. Pozdrawiam. :)
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2007-09-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.