50 g drożdży
500 g mąki
ciepłe mleko, kilka łyżek do rozczynu
1 szklanka cukru
3 jajka + do posmarowania wierzchu
1 szklanka ugotowanej i zmielonej soi
2 łyżki podkiełkowanej pszenicy
100 g zmielonej dyni pomarańczowej
100 g otrąb pszennych
otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
sól
1 szklanka oleju
100 g rodzynek
tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Z drożdży, kilku łyżek mąki, mleka i 1 łyżeczki cukru sporządzić rozczyn, odstawić na kwadrans.
Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z pozostałymi składnikami (na końcu olej i rodzynki) - dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Formę wysmarować olejem i wysypać mąką. Włożyć do niej ciasto (1/3 wysokości), ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i upiec.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego