puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z przecieru pomidorowego z czosnkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

przecier pomidorowy (nie koncentrat!), najlepiej taki w butelce, nie jest drogi
1 cebula - średnia
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
ocet balsamiczny (opcjonalnie)
pieprz cayenne (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pokroić cebulę i czosnek na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do garnka i zalać sporą ilością oliwy. Chwilę podsmażać i zalać przecierem. Zostawić to na jakieś pół godziny - aż cebula i czosnek zmiękną.

Dodać sól i pieprz, odrobinę octu balsamicznego i pieprzu cayenne - wg uznania, ja daję mnóstwo pieprzu. Teraz wszystko trzeba ładnie zmiksować. Podawać zupę z odrobiną oliwy i świeżą bazylią.

Wskazówki i uwagi:

Pasują do niej cieniutkie grzanki posmarowane czosnkiem.
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: Sep 12, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: