przecier pomidorowy (nie koncentrat!), najlepiej taki w butelce, nie jest drogi
1 cebula - średnia
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
ocet balsamiczny (opcjonalnie)
pieprz cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokroić cebulę i czosnek na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do garnka i zalać sporą ilością oliwy. Chwilę podsmażać i zalać przecierem. Zostawić to na jakieś pół godziny - aż cebula i czosnek zmiękną.
Dodać sól i pieprz, odrobinę octu balsamicznego i pieprzu cayenne - wg uznania, ja daję mnóstwo pieprzu. Teraz wszystko trzeba ładnie zmiksować. Podawać zupę z odrobiną oliwy i świeżą bazylią.
Wskazówki i uwagi:
Pasują do niej cieniutkie grzanki posmarowane czosnkiem.
Nadesłał(a) aleksandra,
dnia: 2007-09-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.