1,5 kg cukinii
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki orzechów ziemnych lub nerkowców
świeża, posiekana kolendra
oliwa
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki kuminu (może być nasz kminek - nie wpłynie to zbytnio na smak, pozostałe składniki i tak są b. aromatyczne)
kilka papryczek chilli
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
2 łyżeczki soli
1 łyżka curry
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć gorczycę i kumin lub kminek, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z patelni. Imbir zmiksować z chilli czosnkiem i łyżeczką soli, kiedy powstanie pasta, dodać curry, zmieloną kolendrę i uprażone przyprawy. Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na oliwie (8 minut). Dodać pastę i poddusić przez 2 minuty.
Cukinię pokroić w półplastry 1 cm, dodać do cebuli, podgrzewać ok. 3-5 minut. Wlać mleko kokosowe, dodać soli do smaku, zagotować, a następnie dusić aż cukinia będzie odpowiednio miękka (ok. 10 minut). Pokroić orzechy i uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi danie na talerzu, przyozdobić listkami posiekanej kolendry.