Spaghetti cukiniowe (z duszonymi warzywami)
Przepis sprawdzony - nawet moja wybredna siostrzyczka jadła aż się jej uszy trzęsły!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
makaron (najlepiej razowy)
1 cukinia (średniej wielkości)
ogórek
pomidor
przecier pomidorowy
olej do smażenia
sól
przyprawy - polecam np. oregano, bazylia, chili
w wersji laktowegetariańskiej: + twarożek + mała papryka
Przygotowanie:
Gotujemy makaron.
Cukinię kroimy w plastry (lub w kostkę). Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy cukinię. Smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia.
Wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka, dodajemy przecier pomidorowy (ilość - według uznania), przyprawiamy.
Wykładamy na talerz makaron i kładziemy na niego podsmażone warzywa.
Wskazówki i uwagi:
W wersji laktowegetariańskiej polecam dodać do sosu posolony twarożek z posiekaną papryką. Wtedy jest jeszcze smaczniejsze!
Twoje zapiski: