Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 3 osób
ciasto:
200 g mąki
sól
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
olej do smarowania formy
nadzienie:
400 g młodej cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
sos:
200 ml mleka
sól
mąka
130 g żółtego sera
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać zimne masło i razem posiekać ostrym nożem. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto.
wstawić na 30 min. do lodówki.
Po wyjęciu wyłożyć ciastem natłuszczoną formę o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 12-15 minut w temperaturze 200°C.
Cukinie umyć i pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Czosnek i cebulę smażyć przez 4 minuty. Dodać cukinię, oregano, gałkę muszkatołową i dusić na małym ogniu przez 6 minut.
Zetrzeć żółty ser. W garnku podgrzać mleko, posolić, dodać mąki. Poczekać aż wszystko zrobi się gęste i dodać trochę startego żółtego sera.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty, wlać sos, posypać obficie serem i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Twoje zapiski: