puszka.pl - pysznie!

Pasta warzywna z soczewicą i tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 opakowanie tofu
sos sojowy
sól
pieprz
1 łyżka oliwy (może być extra vergine)

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i cebulę kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy wraz z soczewicą do garnka i zalewamy szklanką wody (najlepiej źródlanej lub chociaż filtrowanej, gdyż nie będzie odlewana). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (masa przez soczewicę robi się gęsta, więc trzeba mieszać).

Następnie wszystko miksujemy, gotujemy jeszcze z 5 minut ciągle mieszając, aby masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy do smaku, tofu i łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy widelcem bądź miksujemy.
Nadesłał(a) lacrima, dnia: Jul 2, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: