Lekkie, pyszne, razowe naleśniki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
2 filiżanki mąki pszennej pełnej (razowej)
1 łyżeczka sody do pieczenia
240 g tofu (na "mleko" sojowe)
1,5 filiżanki wody
1/3 filiżanki oleju + olej do smażenia
dodatki:
3 łyżki syropu klonowego lub dżem
składniki dodatkowe (do wyboru):
- 1 filiżanka jagód
- lub 1 filiżanka namoczonych rodzynek, utartego jabłka, posiekanego banana
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zmieszać wszystkie suche składniki. Aby otrzymać mleko sojowe, należy zmiksować 1 i 3 filiżanki wody z 240 g tofu. Wymieszać składniki płynne i dodać do suchej mieszanki. Zmiksować dokładnie, ale pozostawić trochę grudek, które sprawią, że ciasto będzie puszyste. Jeśli masa będzie zbyt gładka, naleśniki będą twarde. Ciasto powinno się lać - jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę wody.
Naoliwić delikatnie patelnię, upewnić się, że jest dostatecznie rozgrzana (kropla wody powinna zrosić się na tłuszczu). Wlać łyżkę masy na patelnię, kiedy pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć 2-3 minuty. Podawać z syropem klonowym lub dżemem.
Twoje zapiski: