puszka.pl - pysznie!

Pyszne spaghetti neapolitańskie


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

ok. 150 g makaronu do spaghetti,
łyżka śmietany,
2 łyżki oliwy,
ser np. parmezan,
jeden mały świeży pomidor,
pomidory w puszce,
młoda czerwona cebulka ze szczypiorkiem,
2-3 ząbki czosnku w zależności od wielkości,
bulion - wywar z warzyw,
przyprawy - oregano, kilka liści bazylii i magii, papryka ostra, pieprz, sól

Przygotowanie:

Makaron: gotujemy w bulionie do miękkości.

Sos: ścieramy czosnek i łączymy z łyżeczką soli; cebulkę siekamy drobno wraz ze szczypiorkiem. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i listki magii.

Smażymy na szklisto, po czym dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej rozdrobnić). Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy minutkę i zdejmujemy z ognia.
Przykrywamy naczynie z sosem przykrywką, aby nabrało aromatu ziół.

Na koniec można zagęścić sos łyżką śmietany, choć nie jest to konieczne.

Odcedzamy makaron, dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego pomidora i mieszamy. Wykładamy sos i posypujemy strtym serem. Smacznego! :)

Wskazówki i uwagi:

Bazylię łatwo można uprawiać na parapecie. Jej nasiona można kupić w niemal każdym sklepie ogrodniczym.

Przyprawy dodajemy "na oko" według gustu, choć jest to ważna czynność, gdyż to one nadają potrawie cały smak.
Nadesłał(a) wrotka, dnia: Jul 2, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: