Spaghetti z bakłażanem, kaparami i oliwkami
Przepis podobny do "Spaghetti o dwóch smakach", ale z nieco innymi składnikami. Czasem robię bez kaparów, bo generalnie bardzo rzadko ich używam i nie wszyscy je lubią.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
spaghetti
bakłażan
czosnek
kapary w occie
oliwki zielone lub czarne
natka pietruszki
mała, ostra papryczka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy spaghetti, a w tym czasie przygotowujemy bakłażana z dodatkami.
Bakłażany kroimy w ok. 1-centymetrową kostkę. Czosnek obieramy ze skórki i drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobno siekamy (jeśli lubimy łagodniejsze potrawy możemy ograniczyć jej ilość lub pominąć). Oliwki przekrawamy na pół lub kroimy w plasterki.
Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy papryczkę i czosnek, solimy. Wstawiamy na gaz i podsmażamy delikatnie, żeby czosnek sie nie spalił. Wrzucamy bakłażana i smażymy aż "spotnieje" i zmięknie (na tym etapie patelnię możemy przykryć pokrywką, żeby ułatwić sobie zadanie). Pamiętamy o mieszaniu, żeby się nic nie przypaliło.
Po ok. 10 minutach bakłażany powinny być gotowe. Dodajemy do nich kapary, oliwki i pietruszkę.
Gotowy makaron wrzucamy do warzyw, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Twoje zapiski: