Zupa z ciecierzycy
przepis ma korzenie w kuchni arabskiej
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 część:
* 1,5 szklanki ciecierzycy
* 2,5 litra wody
2 część:
* 4 ząbki czosnku
* 1 ostra papryczka, bardzo drobno posiekana (osoby lubiące bardzo ostre rzeczy mogą zostawić nasionka, ale robią to na własna odpowiedzialność ;)
* 1/4 szkl. posiekanej, świeżej kolendry (u nas trudno ją dostać, ale naprawdę jest niezbędna i nie da się jej zastąpić niczym innym)
* łyżeczka kminku
* łyżeczka oregano
3 część:
* 3 łyżki soku z cytryny
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na 8-12 godzin, możemy ją zostawić np. na noc. Zamiast namaczać tyle czasu można ją zagotować i odstawić już tylko na 2 godziny.
Gotujemy ciecierzycę w 2,5 litrach wody - po zagotowaniu zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.
Dodajemy wszystkie składniki z 2. części i gotujemy jeszcze pół godziny lub aż ciecierzyca będzie miękka.
Wyłączamy gaz, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku. Podając można przybrać zieleniną.
Twoje zapiski: