Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini
Klasyczna przekąska/przystawka kuchni arabskiej, znana też w części krajów śródziemnomorskich. Oryginalna nazwa to baba ghanouj (lub baba ghanoush). Świetnie nadaje się do podania na różnych przyjęciach oraz jako przekąska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny
4-5 łyżek tahini
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
opcjonalnie odrobina pieprzu lub mielonego kuminu
garść świeżej natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.
Po wyjęciu czekamy, aż bakłażan przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny i tahini i mieszamy.
Siekamy drobniutko czosnek, mieszamy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Twoje zapiski: