puszka.pl - pysznie!

Tapioka pudding

A to wszystko z zachwytu nad tapioką w lubelskim "Wegetarianinie" :-)))


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/3 szklanki tapioki w perełkach
2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
1/3 szklanki cukru (może być mniej, rzecz smaku i gustu :-)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
garść rodzynek

Przygotowanie:

Tapiokę moczymy przez godzinę w małej ilości wody (tak, żeby tylko ją zakryła), ewentualnie można pominąć moczenie, ale wtedy dłużej trzeba gotować.

Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać tapiokę i dalej gotować, aż wszystko zgęstnieje, a kuleczki tapioki trochę urosną i zrobią się przezroczyste. Powinno to mieć konsystencję budyniu. Na koniec dodajemy namoczone rodzynki, mieszamy wszystko i jemy na ciepło lub zimno :-)

Wskazówki i uwagi:

Podczas gotowania trzeba CIĄGLE mieszać, bo bardzo łatwo się przypala :(
Nadesłał(a) Hann, dnia: May 26, 2007
Źródło/autor przepisu: Moja własna modyfikacja przepisu z http://recipes.lovetoknow.com/wiki/Tapioca_Cream_Recipe

Twoje zapiski: