puszka.pl - pysznie!

Sałatka wykwintna (pieczarkowo-paprykowa z bakaliami i sosem jogurtowym)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 średnie pieczarki
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3-4 liście sałaty lodowej (lub innej np. zwykłej, pekińskiej, kapusty włoskiej lub białej)
2 łyżki kukurydzy
4 dowolne oliwki
4 łyżeczki orzechów laskowych (lub pistacjowych, włoskich, tureckich, migdałów)
2 łyżeczki rodzynek (najlepiej sułtanek)
1 łyżka kiełków sojowych (lub pszennych lub z fasoli)
1 łyżeczka sezamu (lub siemienia lnianego)
zielenina lub zioła do przyozdobienia (np. natka, szczypiorek, koperek, melisa, tymianek)

sos:
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy (lub oleju słonecznikowego, winogronowego)
sok z 1 cytryny (lub ocet winny)
szczypta curry
sól, np. czosnkowa lub tymiankowa

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w paseczki, papryki w kostkę, sałatę poszarpać. Oliwki i orzechy drobno pokroić. Rodzynki namoczyć we wrzątku przez 20 minut.

Składniki dokładnie wymieszać i odstawić do ciemnego miejsca na 0,5 do 1 godziny. Sałatkę polać sosem, wymieszać, posypać zieleniną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 9/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: