- opakowanie mieszanki mrożonej typu "warzywa na patelnie" lub świeże warzywa wg gustu
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- jajko
- 4 dag startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- szklanka mleka (lub troche mniej)
- sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- makaron najlepiej razowy penne
Przygotowanie:
Makaron ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie, przelej zimną wodą i odcedź. Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie łyżką masła, włóż do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, zrumień na drugiej łyżce masła.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i usmaż na pozostałym maśle. Pieczarki wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Do żaroodpornego naczynia włóż pieczarki, cebulę z czosnkiem i "warzywa na patelnię". Mleko dopraw solą, pieprzem, gałką, oregano, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i roztrzepane jajko. Dobrze wymieszaj. Sos wlej do zapiekanki, posyp żółtym serem. Zapiekaj ok. 25-30 min. w temp. ok. 180 st.C
Wskazówki i uwagi:
Piec można dłużej, tak aby ser się roztopił, a sos ściął. Osobiście nie dodaję pieczarek, bo nie lubię.