puszka.pl - pysznie!

Focaccia z czosnkiem i oliwkami - włoskie płaskie pieczywo


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

ciasto:
500 g mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
100 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli

na wierzch:
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
150 g oliwek
2 łyżki rozmarynu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Drożdże z cukrem rozrabiamy w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, połowę oliwy i sól. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto kładziemy na stole, formujemy dowolny kształt. Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Smarujemy tym ciasto, następnie układamy oliwki. Całość posypujemy rozmarynem, pieprzem i solą.

Przygotowany placek wkładamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu smarujemy focaccię pozostałą oliwą.

Wskazówki i uwagi:

Na cieście można układać różne dodatki, np. pomidory, oliwki, dla lakto-vege może to być również mozzarela.
Nadesłał(a) madame_a, dnia: 2007-05-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Qchnia Artystyczna Marty Gessler

Twoje zapiski: