2 pory
2 czerwone papryki
pędy bambusa
kiełki fasoli mung
paczka kotletów sojowych np "minutki"
ryż
sos sojowy
przyprawa chińska
olej lub oliwa do smażenia
mąka do obtoczenia kotletów
Przygotowanie:
Kotlety zalewam gorącą wodą i sosem sojowym. Po około 5 minutach odcedzam, obtaczam w mące, smażę. Odkładam do przestygnięcia.
Kroję w paseczki pora, paprykę i kotlety. Następnie wrzucam na patelnię koniecznie w takiej kolejności: Por, papryka, po kilku minutach kotlety, pędy bambusa i kiełki. Dodaję przyprawę i jeszcze trochę sosu sojowego.
Podaję z ryżem.
Wskazówki i uwagi:
Warzywa nie powinny zbyt mocno się usmażyć, powinny pozostać kruche. Kiełki "flaczeją" najszybciej dlatego trzeba je dodać na samiutkim końcu.
Właściwie te kiełki i bambusy nie są konieczne, bez nich też jest bardzo smaczne.
Nadesłał(a) ~wegAnka,
dnia: 2007-03-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mamusia