Ryż curry z sosem pomidorowo-jogurtowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 łyżka oleju do smażenia
2 szkl. bulionu (może być z kostki)
łyżeczka curry (nie więcej)
sól
pieprz
sos pomidorowo-jogurtowy:
szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szkl. śmietany
posiekany pomidor bez skórki
posiekana cebula lub szczypiorek - ilość według uznania
sól
pieprz
Przygotowanie:
Surowy ryż smażymy na łyżce oleju ok. 2 min. aż wchłonie tłuszcz. Do bulionu dodajemy curry, sól i pieprz. Wsypujemy ryż i gotujemy 25 min. na małym ogniu pod przykryciem, na specjalnej płytce, aby się nie przypalił. Po ugotowaniu trzymamy go jeszcze 5 min. pod przykryciem.
Sos: jogurt łączymy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Twoje zapiski: