puszka.pl - pysznie!

Smażone tofu w duszonej pokrzywie lub szpinaku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 małe kostki tofu wędzonego (lub tofu naturalne namoczone w sosie sojowym)
skórka z limonki lub cytryny
1/4 kg młodych(!) liści pokrzywy lub szpinaku
2-5 łyżeczek masła lub oleju do smażenia
1 mały ząbek czosnku
2 średniej wielkości szalotki
1 szklanka wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego
sól
pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy wodę. Na 30 sekund wrzucamy do wrzątku skórkę z limonki. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową, gdy nieco przestygnie kroimy na cienkie paski. Odstawiamy na bok.

Do garnka wrzucamy dokładnie umytą pokrzywę (szpinak lepiej wrzucić od razu na patelnię i trzymać aż odparuje), gotujemy aż stanie się miękka, ale nie straci zielonego koloru (około 2 minut). Odcedzamy na sicie, obficie polewamy zimną wodą, po czym ponownie odcedzamy. Odstawiamy na bok.

W małym garnuszku rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła/oleju, wrzucamy posiekany czosnek i szalotkę, podsmażamy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy wywar z warzyw, pokrzywę i skórkę z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy przez 1 minutę na małym ogniu (nie przykrywamy). Zestawiamy z gazu, trzymamy w cieple.

Na patelni rozgrzewamy oliwę (wlewamy tyle, by lekko przykryć dno patelni). Tofu przekrawamy na pół, aby powstały "filety", obsypujemy je pieprzem i solą, po czym obsmażamy z obydwu stron (na każdą stronę 1-2 minuty). Można też użyć tofu naturalne, należy je tylko wcześniej namoczyć w sosie sojowym - patrz też: prażny syr tofu (smażony ser tofu).

Na talerzu kładziemy pokrzywę, na niej tofu. Całość można polać odrobiną rozpuszczonego masła lub oliwy.

Wskazówki i uwagi:

Ważne żeby liście pokrzywy były młode, najlepiej zbierać same czubki - są bardziej delikatne.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Dziwny powrót pokrzywy - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: