Gazpacho - pomidorowy chłodnik z paletą dodatków do wyboru
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4 duże pomidory
1 zielona papryka
1/2 ogórka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki pokruszonego białego chleba
1 litr zimnej wody
4 łyżki oliwy
4 łyżki octu winnego
1 łyżka przecieru/ pasty pomidorowej
szczypta cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Starannie umyte warzywa obieramy ze skórki, usuwamy pestki i drobno kroimy. Następnie ucieramy je w mikserze dodając zmiażdżony czosnek i chleb. Dolewamy wodę, oliwę i ocet, dokładnie mieszamy, po czym ponownie starannie miksujemy. Do gęstego płynu dodajemy przecier, szczyptę cukru, poprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksujemy. Miskę przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy gazpacho do lodówki na 2-3 godziny.
Tuż przed podaniem ubijamy chłodnik trzepaczką. Wokół miski z gazpacho ustawia się zazwyczaj kilka mniejszych miseczek z drobniutko pokrojoną papryką, cebulką, ogórkiem i pomidorami. Biesiadnicy korzystają z tych dodatków wedle własnego smaku.
Wskazówki i uwagi:
Chłodnikowi często towarzyszą natarte czosnkiem, zapieczone w piekarniku grzanki.
Twoje zapiski: