puszka.pl - pysznie!

Placuszki z dyni z dodatkiem cebuli (wegańskie)

Nam smakowały z jarmużem duszonym z czosnkiem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g dyni
1 mała cebula
mąka pszenna zwykła lub orkiszowa (biała lub razowa)
sól
pieprz
olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przygotowanie:

Obraną i pozbawioną wnętrzności dynię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać sól i pieprz do smaku. Chwilę odczekać. Dodać drobno startą cebulę i mąkę - ma zlepić wszystko na tyle, aby placuszki dobrze się nakładały na patelnię i za bardzo się nie rozpadały. Należy uważać, by nie przesadzić z mąką, bo placuszki będą gumowate.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Nadesłał(a) Niebieska, dnia: Dec 11, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: