2-3 łyżki suszonych wodorostów wakame
1 filiżanka czerwonej soczewicy
0,5 filiżanki brązowego ryżu
5,5 filiżanki wody
1 saszetka pasty miso
sos sojowy do smaku (ja używam ciemnego)
Przygotowanie:
Wodorosty moczyć w 1,5 filiżanki wody przez około 5 minut. Wodą z wodorostami zalać ryż, dodać sos sojowy, gotować jakieś 20 minut.
Dolać 3 filiżanki wody i wsypać soczewicę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać pastę miso (jedną saszetkę lub około 1 łyżki). Gotować aż do momentu rozgotowania soczewicy, potem dodać jeszcze jedną filiżankę wody.
Gdy wszystko ostygnie, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Na koniec dodać jeszcze trochę sosu sojowego do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie mamy miksera, glony wakame można pokroić przed gotowaniem - wtedy wszystko ładnie przetrze się przez sitko.
Nadesłał(a) ~znikam,
dnia: 2006-12-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.