puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z czerwonej soczewicy, ryżu i miso z algami wakame


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2-3 łyżki suszonych wodorostów wakame
1 filiżanka czerwonej soczewicy
0,5 filiżanki brązowego ryżu
5,5 filiżanki wody
1 saszetka pasty miso
sos sojowy do smaku (ja używam ciemnego)

Przygotowanie:

Wodorosty moczyć w 1,5 filiżanki wody przez około 5 minut. Wodą z wodorostami zalać ryż, dodać sos sojowy, gotować jakieś 20 minut.

Dolać 3 filiżanki wody i wsypać soczewicę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać pastę miso (jedną saszetkę lub około 1 łyżki). Gotować aż do momentu rozgotowania soczewicy, potem dodać jeszcze jedną filiżankę wody.

Gdy wszystko ostygnie, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Na koniec dodać jeszcze trochę sosu sojowego do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy miksera, glony wakame można pokroić przed gotowaniem - wtedy wszystko ładnie przetrze się przez sitko.
Nadesłał(a) ~znikam, dnia: 2006-12-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: