800 g pomidorów
średnia cebula
1 marchew
gałązka selera naciowego lub kawałek selera bulwiastego
pęczek zielonej pietruszki
pęczek bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek lub czubata łyżka masła
ew. 1 łyżka kaparów
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, pozostałe warzywa po oczyszczeniu ścieramy na tarce o drobnych otworach. Dusimy to wszystko przez godzinę pod przykryciem, bez dodawania wody, po czym przecieramy przez sito.
W rondlu topimy na słabym ogniu masło (lub rozgrzewamy oliwę), wrzucamy przetarte warzywa, dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię, solimy do smaku i dusimy przez 20 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pod koniec do sosu można dodać łyżkę kaparów.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Witajcie pomidory! - artykuł z Kuriera Plus