puszka.pl - pysznie!

Aromatyczna, słodka potrawka warzywna z tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 średnie marchewki
1 spora zielona papryka
mała puszka kukurydzy
opakowanie tofu
2 średnie pomidory
sos sojowy
gałka muszkatołowa
imbir
curry
ok. 120 ryżu (trochę więcej niż torebka)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki i na pół. Zblanszować je, czyli wrzucić na kilka minut do garnka z gotującą wodą.

Kiedy już będą prawie miękkie, odcedzić, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać kukurydzę. Za chwilkę pokrojone tofu oraz uprzednio sparzone i pokrojone w spore kawałki pomidory. Przyprawić sosem sojowym, gałką muszkatołową i imbirem - wszystkiego po trochu, wyważyć proporcje według gustu.

Ugotować ryż na sypko (nie w torebce - proporcja ryżu do wody: 1:2), pod koniec dodając curry. SMACZNEGO :)
Nadesłał(a) ~Aqueda, dnia: 2006-11-06 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: