4 łyżki masła
3/4 kg ziemniaków
1,5 szklanki mieszanki pół na pół mleka i gęstej śmietany
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masła.
2. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy je na cienkie plastry, myjemy, a na koniec osuszamy w papierowym ręczniku.
3. W posmarowanym tłuszczem naczyniu układamy warstwy – 1/3 przygotowanych ziemniaków, sól, pieprz i łyżka masła, 1/3 ziemniaków, sól, pieprz i łyżka masła. W taki sposób tworzymy trzy ziemniaczane warstwy.
4. Na zakończenie polewamy wszystko śmietaną wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem i posypujemy gałką muszkatołową.
5. Ziemniaki zapiekamy tak długo, aż staną się miękkie, a ich wierzch przyrumieni się na jasny złoty kolor (około 1/2 godziny).