Pyszny długowieczny chlebek
Chlebek długo zachowuje świeżość, jeśli się uda (może to zależy od mąki?) to nie kruszy się i nawet po tygodniu jest smaczny :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
10 dkg drożdży
1 kg mąki
1 szkl słonecznika
1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl siemienia lnianego
3 ł soli
tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie:
10 dkg drożdży + szklanka ciepłej wody + łyżka stołowa mąki – rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać 1 kg mąki + 1 szkl słonecznika + 1 szkl płatków owsianych górskich + 1 szkl otrąb pszennych + 1 szkl siemienia lnianego + 3 łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszać na sucho (bardzo, bardzo ważne - na sucho, bo później się nie wymiesza!), następnie wlać 3 szkl ciepłej wody i rozczyn z drożdży.
Nasmarować 2 formy, rozłożyć chleb, zostawić do wyrośnięcia.
Piec 80 minut, piekarnik góra + dół w temperaturze 170ºC.
Wskazówki i uwagi:
Chleba wychodzą dwie podłużne foremki.
Na początek radzę nie zmieniać proporcji dodatków, bo niektóre modyfikacje psują konsystencję chlebka. Bezpieczne jest dodanie śliwek kalifornijskich - po włożeniu części ciasta na blachę rozłożyć śliwki i dopiero resztę ciasta.
Twoje zapiski: