puszka.pl - pysznie!

Pyszny długowieczny chlebek

Chlebek długo zachowuje świeżość, jeśli się uda (może to zależy od mąki?) to nie kruszy się i nawet po tygodniu jest smaczny :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 dkg drożdży
1 kg mąki
1 szkl słonecznika
1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl siemienia lnianego
3 ł soli
tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

10 dkg drożdży + szklanka ciepłej wody + łyżka stołowa mąki – rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać 1 kg mąki + 1 szkl słonecznika + 1 szkl płatków owsianych górskich + 1 szkl otrąb pszennych + 1 szkl siemienia lnianego + 3 łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszać na sucho (bardzo, bardzo ważne - na sucho, bo później się nie wymiesza!), następnie wlać 3 szkl ciepłej wody i rozczyn z drożdży.

Nasmarować 2 formy, rozłożyć chleb, zostawić do wyrośnięcia.

Piec 80 minut, piekarnik góra + dół w temperaturze 170ºC.

Wskazówki i uwagi:

Chleba wychodzą dwie podłużne foremki.

Na początek radzę nie zmieniać proporcji dodatków, bo niektóre modyfikacje psują konsystencję chlebka. Bezpieczne jest dodanie śliwek kalifornijskich - po włożeniu części ciasta na blachę rozłożyć śliwki i dopiero resztę ciasta.
Nadesłał(a) pidzama, dnia: Sep 17, 2006
Źródło/autor przepisu: ciocia

Twoje zapiski: