Makaron na szybko - zasmażany z fasolą i jajkiem
Danio powstało w procesie co-tam-zostało-w-lodówce, więc jeśli mamy przygotowane składniki, zrobienie go zajmuje nie więcej niż 10 minut. Smacznego :)
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 1 osoby
cebulka
fasola, soja, groszek, ciecierzyca lub soczewica (z puszki lub ugotowana)
makaron (ugotowany)
jajko (surowe)
olej lub oliwa do smażenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
ew. inne przyprawy
Przygotowanie:
Solimy cebulkę, zostawiamy aż zmięknie. Gotujemy makaron.
Cebulę podsmażamy. Dodajemy fasolkę (można ugotować poprzedniego dnia), jeżeli jest z puszki to razem z sosem. Dodajemy makaron (można go ugotować poprzedniego dnia), mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy aż do połączenia się składników i ścięcia się jajka. Gdzieś w międzyczasie dodajemy przyprawy wg uznania.
Wskazówki i uwagi:
Można mieszać z innymi warzywami, np. pieczarkami, papryką, kukurydzą, albo dodać ulubione przyprawy i czosnek. Dobre z ogórkiem kiszonym (nie smażymy go).
Twoje zapiski: