Kostka sojowa w pomidorkach
Potrawa ma konsystencję sosu, dlatego można podawać ją wraz z ryżem lub kaszą gryczaną.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
1 duży lub 2 małe pomidorki
mała garstka kostki lub krajanki sojowej
kostka - wegetariański bulion warzywny
oliwa
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Kostke/ krajankę sojową zalać gorącą wodą i dodać 1/4 kostki bulionowej. Odstawić na 10-15 min. Jesli używamy kostki sojowej, należy pokroić ją w ćwiartki.
Pomidorki bez skórki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę wraz z kostką/ krajanką.
Do tego pokruszyć to, co zostało z kostki bulionowej, smażyć 3-4 minutki na małym ogniu ciągle mieszając, a pod koniec dodać ulubione przyprawy
Wskazówki i uwagi:
Osobiscie używam do tego dania przypraw dla wegetarian firmy Dary Natury (można ją znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych za ok. 3 zł). Można zamiennie użyć jej składników: kminku, kopru włoskiego, czarnuszki, kozieradki, gorczycy czarnej, kolendry.
Aby łatwo pozbyć się skórki z pomidorków wystarczy sparzyć je gorącą wodą.
Twoje zapiski: