puszka.pl - pysznie!

Makaron razowy z sojowym pesto


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

Makaron razowy dla 4 osób (najlepiej rurki - penne)

1/2 szklanki soi (odstawionej wcześniej w wodzie na 24 godz. lub 1/2 puszki soi (dla leniwych)
1 duży pęczek świeżej bazylii
1/4 kostki wędzonego tofu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
ok. 3-4 ząbków czosnku (ja daję dwa razy więcej, bo UWIELBIAM)
sól
pieprz kolorowy lub czarny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w zależności od upodobania (ja - tradycyjnie al dente), przelewamy zimną wodą, żeby się nie sklejał. Soję także gotujemy ok. 30 minut (musi być miękka) przelewamy wodą, mieszamy z oliwą, rozdrobnionym tofu, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną bazylią (możemy zostawić sobie po jednym listku na każdy talerz - do ozdoby) oraz przyprawami (w ilości uzależnionej od upodobań) i miksujemy mikserem, blenderem albo czym sie da (ważne żeby stanowiło w miarę rozdrobnioną masę). Podajemy (najlepiej na ciepłym talerzu) z makaronem, ozdobione listkiem bazylii.

Wskazówki i uwagi:

To nie jest oczywiście mój przepis, tylko mojego dobrego przyjeciela - Włocha, który ma restaurację.
Jego wersja jest tradycyjna, a w mojej - soja jest zamiennikiem orzeszków piniowych, a tofu - parmezanu (których Wy także możecie użyć, natomiast ja niestety nie).
Nadesłał(a) karolkaw, dnia: 2006-09-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: właściciel włoskiej restauracji

Twoje zapiski: