puszka.pl - pysznie!

Racuchy z cukinią na słodko

Kiedy pierwszy raz jadłam u babci (wtedy jeszcze z jajkami i mlekiem) trochę zdziwiło mnie, że posypane są cukrem... jednak okazuje się, że cukinia na słodko jest nie tylko jadalna, ale i bardzo smaczna :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

cukinia
olej do smażenia
cukier

klasyczne ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki; w wersji wegańskiej:
mąka
szczypty sody
odrobina cukru
i oczywiście woda :)

Przygotowanie:

Cukinię utrzeć na tarce, dodać do ciasta, wymieszać. Powinno jej być dość sporo, a masa gęsta jak na placki ziemniaczane.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i formujemy placki, smażymy z obu stron na złoto. Po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem. Smacznego :)
Nadesłał(a) klaudia_abc, dnia: Sep 2, 2006
Źródło/autor przepisu: przepis mam od babci :)

Twoje zapiski: