Racuchy z cukinią na słodko
Kiedy pierwszy raz jadłam u babci (wtedy jeszcze z jajkami i mlekiem) trochę zdziwiło mnie, że posypane są cukrem... jednak okazuje się, że cukinia na słodko jest nie tylko jadalna, ale i bardzo smaczna :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
cukinia
olej do smażenia
cukier
klasyczne ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki; w wersji wegańskiej:
mąka
szczypty sody
odrobina cukru
i oczywiście woda :)
Przygotowanie:
Cukinię utrzeć na tarce, dodać do ciasta, wymieszać. Powinno jej być dość sporo, a masa gęsta jak na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i formujemy placki, smażymy z obu stron na złoto. Po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem. Smacznego :)
Twoje zapiski: