puszka.pl - pysznie!

Mrożona tajwańska herbata ze śmietanką


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 szklanki wody
5 torebek tajwańskiej herbaty lapsang suchong [*], polecam też eksperymenty z innymi herbatami, np. imbirową
8 czubatych łyżeczek brązowego cukru
16 łyżeczek śmietanki

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy herbatę i cukier. Kiedy się zagotuje, odstawiamy do schłodzenia.

Po godzinie wyciągamy torebki z herbatą. Śmietankę wlewamy tuż przed podaniem, do szklanek z herbatą.

Wskazówki i uwagi:

[*] Czarna herbata o mocnym, wyrazistym smaku i dymnym aromacie, który uzyskuje podczas "wędzenia" nad ogniskiem z drzewa sosnowego lub cedrowego. Można ją kupić w wielu orientalnych sklepach lub sklepach z herbatą.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Zimne na gorace - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: