Mrożona tajwańska herbata ze śmietanką
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
4 szklanki wody
5 torebek tajwańskiej herbaty lapsang suchong [*], polecam też eksperymenty z innymi herbatami, np. imbirową
8 czubatych łyżeczek brązowego cukru
16 łyżeczek śmietanki
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy herbatę i cukier. Kiedy się zagotuje, odstawiamy do schłodzenia.
Po godzinie wyciągamy torebki z herbatą. Śmietankę wlewamy tuż przed podaniem, do szklanek z herbatą.
Wskazówki i uwagi:
[*] Czarna herbata o mocnym, wyrazistym smaku i dymnym aromacie, który uzyskuje podczas "wędzenia" nad ogniskiem z drzewa sosnowego lub cedrowego. Można ją kupić w wielu orientalnych sklepach lub sklepach z herbatą.
Twoje zapiski: