puszka.pl - pysznie!

"Śledzie" marynowane z kotletów sojowych


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

paczka kotletów sojowych
sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
olej do smażenia

zaprawa z octu:
cebula
marchew
pietruszka
seler
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3-5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 szklanki octu

Przygotowanie:

Kotlety ugotować w jakimś wywarze (każdy już ma na to swój sposób), a następnie delikatnie podsmażyć na patelni.

Warzywa pokroić w talarki i ugotować w wodzie z solą, cukrem i przyprawami. Po ugotowaniu dodać ocet. Wywar ostudzić.

Kotlety ułożyć warstwami w jakimś pojemniku i zalać zimną zaprawą z octu. Przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Ewentualnie można dodać więcej octu i skrócić czas leżakowania w lodówce jeśli ktoś ma duże ciśnienie :)

Śledzie można jeść takie prosto z lodówki lub poszukać przepisów na sałatki śledziowe. Polecam "sułtańską" - z warzywek, rodzynek i przecieru pomidorowego.
Nadesłał(a) xdx, dnia: 2006-08-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Na bazie przepisu z "Śledź na różne sposoby" Tadeusza Barowicza

Twoje zapiski: