puszka.pl - pysznie!

Ciasto bananowe

Ciasto jest wilgotne po upieczeniu, prześlicznie pachnie i szybko znika z talerza. Piekłam je także bez orzechów - nadal pyszne, tylko bardziej bananowe :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na średnią keksówkę

1/2 kg przetartych bananów
1 szklanka mąki pszennej razowej
4 łyżki płatków owsianych
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
garść rodzynek
6 łyżek oleju
szczypta soli

Przygotowanie:

Ucierałam w makutrze drewnianą pałką: banany + mąka + płatki + bakalie + cała reszta. Piec około 1 godziny w 200 °C.

Wskazówki i uwagi:

Można dać trochę mniej bananów, ciasto będzie mniej wilgotne. Proponuję jednak upiec pierwszy raz według przepisu, a potem ewentualnie modyfikować.
Nadesłał(a) morela, dnia: Aug 6, 2006
Źródło/autor przepisu: koleżanka z pracy

Twoje zapiski: