puszka.pl - pysznie!

Mrożona herbata o smaku czarnej porzeczki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

Herbata:
4 torebek herbaty o smaku czarnej porzeczki (black current tea)
4 szklanki wody
1/2 szklanki syropu (przepis ponizej)
2 lyzeczki malinowego octu (nie jest to konieczne, ale dajemy ciekawy, odswiezajacy posmak herbacie)
1 lemonka, pokrojona na cwiartki

Syrop:
1 1/3 szklanki cukru
1 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Przygotowanie syropu:

W garnku zagotowujemy wode i cukier. Gotujemy, mieszajac, dopoki cukier zupelnie sie nie rozpusci. Odstawiamy, zeby sie schlodzil, przykrywamy. Syrop mozna zrobic dwa tygodnie wczesniej i przechowywac w zamknietym pojemniku. Dobry pomysl dla tych, ktorzy czesto robia mrozona herbate.

Przygotowanie herbaty:

Zalewamy torebki z herbata wrzaca woda i pozwalamy herbacie parzyc sie przez 5 minut, po czym usuwamy torebki. Odstawiamy do schlodzenia, na godzine lub dwie. Dodajemy syrop i ocet. Wyciskamy cwiartki lemonki i wrzucamy je do herbaty.

Zamiast harbaty porzeczkowej mozemy uzyc kazdej innej owocowej.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Zimne na gorace - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: