250 g mąki,
1/4 łyżeczki soli,
200 g masła,
1 łyżka octu,
4 łyżki zimnej wody,
jedno roztrzepane jajko
Przygotowanie:
1) Na stolnicę wysypać mąkę i posolić. Do dołka uformowanego w mące dodać masło, pokrojone na małe kawałki
2) Ocet rozcieńczyć wodą, dodawać stopniowo do mąki, wyrobić gładkie ciasto.
3) Ciasto rozwałkowac na stolnicy posypanej mąką. Złożyć tak, aby powstały 4 warstwy. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie, następnie włożyć na 5 minut do lodówki.
4) Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 24 x 36cm i pokroić na 6 kwadratów. Następnie przekroić kwadraty po przekątnej tak, aby powstało 12 trójkątów.
5) Z trójkątów zwijać rogaliki, ułożyć je na blasze i odstawić na co najmniej 15 minut.
6) Rogaliki posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto dobrze jest przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.
Piecyk elek.: 225 st. C, piecyk gazowy: stopień 4-5.
Zamrażanie: do 1 miesiąca.
Jedna porcja zawiera 214 kcal (896 kj).
Nadesłał(a) ~ola.olcia@poczta.onet.eu,
dnia: 2006-08-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.