1. Kuskus gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, by przestygł.
2. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy je do sita, solimy i odstawiamy na 20 minut, by puściły sok.
3. W tym czasie kroimy pomidory w drobną kostkę. Siekamy miętę, pietruszkę i szczypior. Wyciskamy sok z cytryn.
4. W dużym naczyniu mieszamy kuskus, pomidory, oliwki, 2/3 mięty, pietruszkę, szczypior, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
5. Przygotowujemy dip. W tym celu wrzucamy do miski ogórki, jogurt, posiekany czosnek, pozostałą miętę, kminek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na godzinę.
Sałatkę podajemy z dodatkiem chleba pita, który macza się w jogurtowym sosie.
Wskazówki i uwagi:
Chleb pita nie jest w Polsce jeszcze łatwo dostępny, ale można go spotkać np. w supermarketach.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Letnie sałaty" - artykułu z Kuriera Plus