Grzanka palce lizać - z chrzanem, musztardą i dowolnym nadzieniem
Świetne jako ciepła zakąska do zimnej sałatki, lub jako samodzielne danie, gdy w lodówce świeci pustkami;-) Spożywać można z każdym sosem, dobrze smakuje z pomidorowym (ewentualnie z ketchupem).
2-3 duże bułki
1 jajko
3-4 łyżki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
odrobina mleka
bułka tarta
olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron)
ew. nadzienie do buły: ser żółty, warzywa itp. (co kto chce)
Przygotowanie:
Ubić całe jajko, dodać chrzan, musztardę i odrobinę mleka (nie za dużo,żeby nie wyszło za rzadkie).
Z bułki odkroić "dupkę" i "spód" tak, by powstał gruby plaster. Umiejętnie nadziać środek tak, by później podczas smażenia nic nie wypłynęło (ja głównie nadziewam żółtym serem, choć bez nadzienia też jest ok).
Zamoczyć bułę w uprzednio przygotowanym cieście, obtoczyć w tartej bułce, wrzucić na rozgrzany olej.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto ma wyjść jak na naleśniki (przynajmniej tak, żeby nie ściekało z zamoczonej w niej buły).
Ilość chrzanu i musztardy zależy od indywidualnych preferencji.
Oryginalny przepis to dwa jajka, słoiczek chrzanu, pół słoiczka musztardy i mleka na oko - lecz któż by to wykorzystał na raz...
Nadesłał(a) nutrikate,
dnia: 2007-02-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis kucharza znad morza. Oryginał nie był wege, jednakże zastosowany do buły też wyśmienicie się sprawdza.