Szaszłyki z cukini, bakłażana, papryki i pieczarek (grill)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
warzywa:
cukinia
bakłażan
papryka (najlepiej różnokolorowa, również zielona)
pieczarki (najlepiej małe, żeby można nadziewać na raz całe kapelusze)
cebula (też raczej drobniejsza, bo będziemy potrzebować krążków w całości)
można tez wykorzystać kalafiora lub brokuła
sos:
oliwa z oliwek
cytryna (1 łyżka cytryny na 4 oliwy)
sól
pieprz
a do tego:
- czosnek dla tych, którzy go lubią
- lub zioła (prowansalskie lub oregano lub jakaś mieszanka typowo grillowa)
- lub musztardę
ewentualnie ajwar lub jakiś dip warzywny jako dodatek :)
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, oddzielamy nóżki od kapeluszy, nóżki, jeśli są większe, kroimy wzdłuż na pół. Wszystkie pozostałe warzywa płuczemy, kroimy w cząstki, a cebulę w krążki. Nadziewamy w różnej kolejności na patyczki do grilla.
Mieszamy składniki sosu i smarujemy lub polewamy nim szaszłyki. Pieczemy je na grillu, cierpliwie, nie zbliżając ich za bardzo do żaru, bo mają się zgrillować, również wewnątrz. Nie będą smaczne, jeśli spalimy je na zewnątrz, a w środku będą ledwo ciepłe.
Niektórzy przygotowują szaszłyki owijając je w filię aluminiową - należy wtedy pamiętać, żeby bardziej błyszcząca strona była zwrócona do wewnątrz (w stronę szaszłyków). Całe ciepło będzie się wtedy od tej powierzchni odbijać i dogrzewać warzywka.
Wskazówki i uwagi:
Do szaszłyków można podać ajwar lub warzywny dip. I ewentualnie chleb. Bo niektórzy lubią i czasem wygodniej się tak je :)
Twoje zapiski: